top of page

HYVINVOINTI

SOSIAALINEN MEDIA

Media aski_turva_blue.png

Plussat
Sosiaalinen media on tärkeä henkisen kasvun, itsetutkiskelun, ilmaisun ja yhteydenpidon kanava. Somen kautta etsitään omaa identiteettiä ja persoonaa. Somen kautta kohdataan maailmaa ilmiöineen verrattain turvallisesti. Kavereihin on helppoa pitää yhteyttä somen kautta ja kuulumisiaan voi jakaa samalla isommalle yleisölle. Nimensä mukaisesti sosiaalinen media on tärkeä osa ihmissuhteita.

 

Miinukset

Sosiaalisessa mediassa saattaa muodostua epärealistisia odotuksia elämästä ja siitä, mihin kaikkeen pitäisi yltää. Käsitys siitä, mikä elämässä on tärkeää, saattaa vinoutua. Ihmisten todellista henkilöllisyyttä on vaikea varmistaa nimimerkkien ja profiilien takaa. Jotkut vuorovaikutustilanteet saattavat tuntua ahdistavilta ja aiheuttaa pahaa mieltä - somessa moni sanoo asioita, joita kasvokkain ei sanoisi. Epärealistiset kauneusihanteet ja ulkonäköpaineet ovat suuressa keskiössä sosiaalisen median julkaisuissa. Lapselle saattaa kehittyä vääristynyt kuva maailmasta kapean sosiaalisen median kaistan välityksellä. On erittäin tärkeää, että aikuiset ovat läsnä tässäkin maailmassa ja antavat omat kokemuksensa ja järjen äänen lapsen kuultavaksi.

 

Nuori, mieti näitä!
Minkälaisissa sosiaalisen median foorumeissa liikut ja mitä tarkoituksia nämä alustat palvelevat sinun elämässäsi? Mitkä asiat tuottavat iloa, mitkä voivat saada mielen maahan?

Aktivoiko vai passivoiko somettaminen sinua?

Tuotatko itse sisältöä someen vai seuraatko lähinnä, mitä muut tekevät?

Mikä on sellainen asia, jonka haluaisit omassa somen kulutuksessasi muuttuvan?

 

Aikuinen, mieti näitä!

Oletko huolissasi lapsen tai nuoren somen käytöstä? Mikä huolta aiheuttaa? Oletko keskustellut asiasta lapsen tai nuoren kanssa?

Miten some vaikuttaa sinuun? Millaisia tunteita koet somen äärellä?

Oletko koskaan pyytänyt lasta tai nuorta esittelemään sinulle käyttämiään sovelluksia tai lempparitubettajiaan? Kulutatteko yhdessä somesisältöjä?

bottom of page