top of page

HYVINVOINTI

LAITTEET JA AJANKÄYTTÖ

Media aski_turva_blue.png

Plussat

Laitteiden äärellä viihdytään, koetaan tunteita, pidetään yhteyttä läheisiin ja saatavilla on kaikki maailman tieto. Aina ei tarvitse suorittaa, ja hyvän videon tai artikkelin äärellä voi rentoutua ja saada uutta ajateltavaa. Tarvittaessa laitteet auttavat olemaan tehokas: vastauksen pulmaan saa nopeasti, olipa kyse sitten Googlelle tai omalle ystävälle esitetystä kysymyksestä.

 

Miinukset

Laitteet alkavat helposti hallita kaikkea tekemistä. Tuntuu, että on pakottava tarve avata puhelimen näyttö, tarkistaa ilmoitukset, sen jälkeen selata jokainen sovellus läpi. Ajankäyttö ei ole enää omassa hallinnassa ja mielen saattaa vallata ahdistus tai pettymys laitteella käytetystä ajasta. Kohtuullinen ja terveellä pohjalla oleva käyttö palvelee käyttäjäänsä ja parantaa hyvinvointia. Kohtuuton ja hallitsematon ajankäyttö älylaitteilla heikentää hyvinvointia.

 

Nuori, mieti näitä!

  • Aiheuttaako laitteilla käytetty aika sinulle ahdistusta? Miten voisit ottaa jälleen kontrollin siitä, mitä laitteella teet ja kuinka kauan ruudun ääressä vietät aikaa?

  • Kontrollisovellus voi olla hyvä apulainen, kun otat ohjakset ajankäytöstä takaisin itsellesi.

  • Voisitko jättää puhelimen toiseen huoneeseen tai muuten käsiesi ulottumattomille silloin kun teet läksyjä tai katsot sarjaa tai elokuvaa? Onnistuisiko kaveriporukassa sopimus puhelinparkista silloin kun vietätte aikaa yhdessä?

 

Aikuinen, mieti näitä!

  • Millaista esimerkkiä näytät itse laitteen käyttäjänä?

  • Laitteella vietetty aika voi olla erittäin hyödyllistä, rentouttavaa, yhdentekevää tai vahingollista. Keskiössä on miettiä kuinka paljon aikaa tulee laitteilla vietettyä, mitä se aika pitää sisällään ja onko elämä muuten tasapainossa. Eri toiminnot ovat eri tavalla kuormittavia, motivoivia, inspiroivia tai hyvinvointia lisääviä. Tiukan ruutuajan lukitsemisen sijaan kannattaa arvottaa laitteella käytettävää aikaa: musiikin säveltäminen tai videon editoiminen on erilaista ajankäyttöä kuin somen selailu.

 

Kontrollisovelluksia

  • iOS- ja Andoid-käyttöjärjestelmillä on valmiiksi mahdollisuus ruutuajan tarkkailuun ja hallintaan. Ladattavista sovelluksista Family link ja Qustodio ovat suosittuja ja pidettyjä apulaisia ruutuajan hallinnointiin.

bottom of page